7 întrebări populare despre sistemul de implant „All on 4”

Sistemul de implant “All on 4” reprezintă o tehnică avansată de restaurare a danturii pe o arcadă întreagă. În cadrul acestei proceduri, medicul implantolog instalează două implanturi în poziție dreaptă în zona frontală a maxilarului și câte unul în poziție înclinată de până la 45 grade în zonele laterale, folosindu-se de cele mai densificate și stabile zone ale osului maxilar. Acest lucru asigură o ancorare solidă implanturilor, chiar și în cazul atrofiei osoase.

Tratamentul implică următorii pași:

 • Diagnosticare și pregătire: În prima etapă, medicul efectuează o examinare detaliată a pacientului, colectând informații medicale relevante și realizând o tomografie computerizată (CT) pentru o mai bună înțelegere a anatomiei maxilarelor. De asemenea, se recomandă o asanare a cavității bucale, care include tratarea cariilor și a afecțiunilor gingivale, precum și o igienizare profesională. Un ghid chirurgical este pregătit pentru a ghida procedura viitoare.
 • Instalarea implanturilor: Sub anestezie locală, medicul chirurg îndepărtează, dacă este necesar, dinții deteriorați și instalează cele patru implanturi dentare. Cu ajutorul ghidului chirurgical procedura devine minim invazivă și durează în jur de 2 ore.
 • Montarea unei proteze temporare fixe: În cadrul aceleiași sesiuni chirurgicale sau în următoarele 72 de ore, pacientul primește o proteză provizorie pentru a-i asigura confortul și funcționalitatea temporară.
 • Fixarea unei lucrări protetice permanente: După ce implanturile se integrează complet în os (de obicei în intervalul de 3-6 luni), medicul protetician va înlocui proteza temporară cu o lucrare protetică permanentă, oferind pacientului un zâmbet frumos și funcționalitate maximă.

Această tehnică oferă soluții eficiente și estetice pentru pacienții care suferă de edentație totală sau de probleme grave ale danturii, restabilind astfel sănătatea orală și încrederea în sine.

Cine poate beneficia cel mai mult de acest tratament?

Candidații pentru sistemul “All on 4” sunt de obicei persoane care îndeplinesc următoarele criterii:

 • Au pierdut majoritatea sau toți dinții de pe maxilarul superior sau inferior.
 • Suferă de o mobilitate severă a dinților cauzată de boli cronice ale gingiilor sau alte afecțiuni dentare.
 • Nu pot sau nu doresc să utilizeze o proteză mobilă clasică.

Pentru de a fi considerați potriviți pentru intervenția chirurgicală, pacienții trebuie să prezinte o densitate osoasă adecvată osului maxilar pentru a putea susține implanturile, precum și să se bucure de o stare generală de sănătate bună.

Este cu adevărat posibil să restaurați dinții într-o singură zi folosind tehnica „All on 4”?

Da, este posibil. Cu ajutorul metodei moderne de implantare dentară cunoscută sub numele de „All on 4”, este fezabil să restaurați dinții într-o singură zi. În multe cazuri, în doar câteva ore după intervenție, se poate monta o proteză temporară fixă care să ofere un aspect cât mai natural posibil. Totuși, timpul exact necesar poate varia în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Ce este un ghid chirurgical și de ce este necesar în implantarea „All on 4”?

Ghidul chirurgical este asemănător unei gutiere folosită de sportivi pentru a preveni traumatizarea danturii. Realizat pe baza amprentei pacientului într-un laborator dentar, acest șablon este esențial în procesul de inserare a implanturilor dentare. Dotat cu orificii în zonele desemnate pentru implanturi, ghidul permite specialistului să navigheze cu precizie în timpul intervenției.

De ce este necesar un ghid chirurgical?

Folosirea unui ghid chirurgical oferă implantologului o precizie deosebită în plasarea implanturilor. Cu ajutorul acestuia, specialistul poate instala implanturile conform planificării computerizate, respectând unghiurile și adâncimile stabilite. Această metodă reduce timpul intervenției, minimizează riscul de complicații și maximizează succesul procedurii, sporind astfel satisfacția pacientului.

Intervenția este dureroasă?

Deși în timpul operației sunt inserate 4 implanturi în osul maxilarului, procedura este nedureroasă pentru pacient. Înainte de a începe intervenția, medicul utilizează un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului.

În cazul în care pacientul prezintă sensibilitate crescută sau manifestă o anxietate intensă, se poate recurge la sedarea pacientului, care îl crează o stare de relaxare profundă, menținându-l totuși conștient. Dacă operația este complexă, se poate opta pentru anestezia generală, astfel încât pacientul să nu resimtă nicio durere pe durata procedurii.

Câte coroane se instalează pe sistemul de implant „All on 4” și de ce?

Medicul va determina numărul de coroane necesare pentru lucrarea protetică, având în vedere fiziologia pacientului și materialul sau tipul viitoarei proteze fixe permanente.

În perioada de osteointegrare, specialistul poate decide să monteze o proteză provizorie fixă cu 10 coroane pentru a evita supraîncărcarea implanturilor.

După un interval de 3-6 luni, odată cu completarea procesului de integrare a implanturilor, va fi posibilă fixarea unei proteze fixe definitive, compusă din 10-12 dinți artificiali.

Protezele necesită îngrijire specială?

Îngrijirea implanturilor și a lucrărilor protetice de tip „All on 4” este similară cu îngrijirea dinților naturali. Pacientul ar trebui:

 • Să perieze dinții de două ori pe zi folosind o periuță de dinți cu duritate medie.
 • Să utilizeze zilnic ața dentară sau un irigator pentru a îndepărta eficient resturile alimentare din zonele greu accesibile.
 • Dacă este posibil, să clătească gura cu apă de gură sau apă plată după fiecare masă (dimineața, prânz și cină).
 • Să viziteze medicul dentist în mod regulat, de preferință de două ori pe an, pentru examinări și curățări profesionale. Aceste vizite regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății implanturilor și a sănătății generale a cavității bucale.