Iarna anului 2022 se anunță a fi una extrem de cruntă din punct de vedere al consumului unor sisteme de încălzire de pe piață. În special ne referim la centralele termice pe gaz, a cărui prețuri vor exploda pur și simplu.
Pentru cei care vor o soluție de încălzire mult mai accesibilă, dar și ecologică în același timp, peleții și brichetele sunt recomandări. Totuși, care să fie mai eficientă oare? Centrala termică pe peleți sau cea pe brichete? Vei afla în cele ce urmează spre ce sistem de încălzire să îți îndrepți cu încredere pașii.
Centrala termică pe peleți – avantaje și dezavantaje
Despre peleti trebuie să știi că sunt o soluție economică și prietenoasă cu mediul înconjurător, prin comparație cu combustibilii fosili (gaz, petrol și așa mai departe).
De asemenea, peleții sunt siguri și facili din punct de vedere al utilizării și manevrării. Degajă un miros specific, însă care nu este deranjant. De asemenea, ard până la 12 ore și degajă căldură pe termen îndelungat. Randamentul lor poate fi de până la 95%, în funcție de compoziție.
Un prin dezavantaj al peleților este acela că vei avea nevoie de o cameră tehnică spațioasă în cadrul căreia să amplasezi centrala și echipamentele conexe. De asemenea, trebuie să cureți cenușarul și coșul de cel puțin 2 ori pe săptămână.
Un alt dezavantaj al centralelor termice pe peleți ar putea fi reprezentat de costul ridicat de achiziție. Totuși, acesta se amortizează în timp, având în vedere că peleții nu au un preț piperat.
Atenție la modul în care depozitezi peleții! Dacă nu sunt depozitați corect, randamentul lor va scădea la jumătate.
Centrala termică cu brichete – avantaje și dezavantaje
Brichetele sunt, la fel ca peleții, o soluție economică și prietenoasă cu mediul înconjurător. Din nou vorbim despre siguranță și facilitate atunci când vine vorba despre manevrare.
Brichetele ard aproape complet, iar cenușa rezultată este un bun îngrășământ pentru flori și plante. Eficiența brichetelor este de 4 ori mai mare decât eficiența lemnelor de foc.
Un al avantaj ar fi acela al mirosului care nu este deranjant, iar randamentul lor poate atinge pragul de 85%, în funcție de compoziție.
Cât despre dezavantaje, brichetele sunt predispuse la destrămare. Atunci când le folosești pentru a te încălzi, trebuie să încarci soba sau centrala termică destul de des deoarece acestea permit încărcarea doar până la 50% a camerei de ardere.
Un alt dezavantaj, în comparație cu peleții, brichetele lasă mult mai multă cenușă de pe urma arderii.
Cât despre costurile de achiziție, acestea diferă de la un furnizor la altul. Ar părea că peleții prezintă mai multe avantaje decât brichetele, așa este? Rămâne la latitudinea ta să alegi sistemul de încălzire perfect pentru tine.
Atenție la furnizorul pe care îl alegi! Există nume pe piața de profil ce oferă reduceri atractive atunci când cumperi o cantitate mai mare de saci de peleți. Același lucru este valabil și pentru brichete.