Care este catalizatorul unei masini? Cum se detecteaza defectiunile acestuia

Convertorul catalitic al masinii (catalizator) face parte din sistemul de evacuare al unui vehicul si ajuta la reducerea poluarii produse prin expulzarea gazelor din vehicul spre exterior. Pentru a intelege de ce catalizatorul nu mai functioneaza, trebuie sa stiti cum merge. Functia principala a acestui dispozitiv este de a converti compusii nocivi din evacuare in compusi mai ecologici, este situat in partea de jos a masinii, de obicei sub scaunul pasagerului. Cauti anunturi de tipul cumpar catalizatoare? Intra pe link si vei vedea cat costa catalizatorul tau.

Dupa ce gazele de esapament ale motorului trec prin convertorul catalitic, gazele trec prin topament sau amortizoare, in functie de masina. Unele vehicule folosesc, de asemenea, un pre-convertor pentru a efectua o functie similara. Convertorul catalitic dureaza de obicei cat durata de viata a masinii si rareori are probleme de infundare sau conectare in timpul duratei sale de viata. Cu toate acestea, au existat cazuri in care catalizatorul esueaza.

De ce esueaza convertorul catalitic al masinii? Simptomele unui catalizator stricat

Desi convertorul catalitic al masinii nu este un element care cauzeaza de obicei prea multe probleme in masina, este un element care trebuie luat in considerare, deoarece poate fi principalul motiv pentru defectiuni ale motorului, zgomotul masinii sau fumul dens.

Pe scurt, convertorul catalitic al masinii esueaza din cauza obstructiei sau fracturii. Daca incepem sa percepem probleme cu motorul, cum ar fi lipsa de putere sau incalzirea frecventa, poate fi un convertor infundat. Pe de alta parte, existenta zgomotelor metalice in partea inferioara a masinii, poate indica fracturi mici in acest dispozitiv, ceea ce face ca gazele sa nu se filtreze corect.

Un alt simptom al catalizatorilor stricati este prezenta fumului dens la iesirea tevii de esapament. Expertii mecanici avertizeaza cu privire la benzina cu plumb si utilizarea excesiva a anumitor aditivi de combustibil ca factori de risc majori in viata unui convertor catalitic.

Catalizatori auto, mina de aur pentru hoti

Convertoarele catalitice sau catalizatorii pe care vehiculele ii folosesc pentru a reduce emisiile de smog sunt din ce in ce mai ravnite de hoti, datorita cantitatii de platina pe care o contin, unul dintre metalele pretioase al caror pret pe uncie este mai mare decat aurul.

Politia din Los Angeles (LAPD) a avertizat ca numai in divizia Wilshire, in zona dintre bulevardele Venetia, Wilshire, Rimpau si Fairfax, au fost raportate mai mult de 34 de furturi de catalizatori.

In functie de model, fie ca este vorba de un catalizator universal sau daca este necesar sa fie originalul din fabrica, completarea unui catalizator costa oriunde de la 200 si la o mie de dolari.

Catalizatorul este o retea care contine platina, paladiu si rodiu prin care trec gazele de ardere pentru a reduce emisiile de poluanti.

In modelele de masini ale companiilor japoneze mai vechi (Honda si Toyota), catalizatorul este situat in teava de esapament si este usor accesibil hotului.

Convertorul catalitic al unui pickup mare poate contine pana la 5 grame de platina. Ar fi nevoie de 6 catalizatori pentru a acumula o uncie, care costa 1.436 dolari, in timp ce o uncie de aur costa 1.297 dolari.