Ce sunt si unde se folosesc rulmentii cu ace?

Majoritatea rulmentilor cu elemente de rulare sunt fie rulmenti cu bile, fie cu ace. Familia de rulmenti cu role este formata in principal din rulmenti cilindric, conici, sferici si cu ace. Rulmentii cu ace sunt cei mai mici si mai usori din familia de rulmenti. Acest lucru le ofera avantaje specifice pentru anumite aplicatii, in special pentru cele care necesita greutate si spatiu redus.

Ce proprietati au rulmentii cu ace

In momentul in care folosesti rulmenti cu ace, acestia au urmatoarele proprietati:

  • Capacitate de incarcare mai mare decat rulmentii cu bile sau cu role cu un singur rand de diametru exterior comparabil.
  • Capacitatea de a manipula un arbore mai mare si mai rigid intr-o anumita aplicatie.
  • Caracteristici excelente de rulare intr-o sectiune transversala mica.
  • Cost in general mai mic comparativ cu versiunile prelucrate.

Cel mai economic tip de rulment cu ace este un complet de role cu ace libere asamblate direct intre un arbore si carcasa slefuita. In general, saibele de capat intarite asigura o locatie axiala. Acest tip apare in multe aplicatii, cum ar fi cele in care un orificiu de angrenaj intarit si slefuit serveste drept cale de rulare exterioara.

Cand cerintele de aplicare sunt indeplinite si asamblarea nu este dificila, o gama completa de role formeaza un rulment cu sectiune transversala mica si capacitate de incarcare mare. Este rulmentul de rulare cu cel mai mic cost pe capacitate si este deosebit de avantajos acolo unde ratele de productie justifica echipamentele de asamblare automata. Se pot folosi si in lagare cu rulmenti.

Rulmentii cu ace vin in mai multe configuratii de capete. Contururile controlate au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a reduce concentratiile de tensiuni la capatul rolei din dezalinierea sau deformarea uneia sau ambelor cai de rulare sub sarcina. Rafinarea controlata a conturului aduce o distributie mai uniforma a tensiunii si o performanta optima a rulmentului.

Rulmenti cu role cu ace trase

Pentru usurinta in manipulare si instalare, rulmentii cu role cu ace cu cupa trasa functioneaza la fel de bine ca rulmentii liberi, dar intr-un ansamblu unitar. Carcasa exterioara, care serveste drept cale de rulare exterioara, este desenata cu precizie din otel cu banda cu continut scazut de carbon. Nu este nevoie de prelucrare ulterioara, ceea ce face ca acest rulment sa fie economic.

Buzele intoarse ale cupei asigura retinerea mecanica a unui pachet complet de role cu ace de la capatul trunionului. De asemenea, aceste zone actioneaza ca scuturi stranse si ajuta la retinerea lubrifiantului si la excluderea materiilor straine.

Capacitatea de incarcare a lagarului cu ace cu cupa trasa completa este egala sau depaseste pe cea a rulmentilor cu bile si cu role de diametru exterior comparabil. Sectiunile transversale subtiri permit diametre mai mari ale arborelui pe care rulmentii functioneaza direct. Numarul mare de linii de contact formate de rolele incarcate se potriveste bine acestui tip pentru conditii statice, de rotatie lenta sau oscilante.

Rulmentii cu custi impartasesc multe caracteristici cu omologii lor, cum ar fi ca sunt bine adaptati pentru utilizarea in carcase cu duritate scazuta. Desi au o capacitate de incarcare mai mica decat rulmentii completi, sunt mai potriviti pentru viteza mare si dezalinierea arborelui sau deformarea sarcinii.

Aplicatii obisnuite: suporturi generale pentru arborele cutiei de viteze, suporturi de scripete, pompe cu angrenaje, rulmenti pilot.

,