Prelucrarea lemnului este un domeniu foarte amplu, având drept rezultat piese de mobilier şi de decor, tâmplărie, accesorii de interior sau părţi componente folosite în construcţii. Lemnul este o esenţă naturală cu o multitudine de caracteristici, iar folosirea acestuia ca materie primă, impune aplicarea anumitor tehnici de lucru, precum şi utilizarea de unelte şi echipamente special concepute, tocmai pentru a se obţine lucrări de o execuţie impecabilă. Fie că se doreşte obţinerea părţilor componente ale pieselor de mobilier, fie că se realizează obiecte de decor care presupun multă pricepere şi abilităţi artistice, dacă se lucrează în regim profesional sau este vorba despre un hobby, prelucrarea lemnului necesită folosirea maşinilor de frezat.
Ce este o maşină de frezat lemn?
Maşina de frezat lemn reprezintă un echipament mecanic prevăzut cu o freză rotativă, cu ajutorul căreia se vor efectua tăieri şi profilări în lemn. Există maşini de diferite dimensiuni şi configuraţii, astfel că pot fi folosite pentru o diversitate foarte mare de cerinţe. În funcţie de orientarea axei, există două categorii principale de utilaje de acest tip, respectiv cele orizontale, care permit prelucrarea materialului din lateral, precum şi cele verticale, cu ajutorul cărora materialul este prelucrat de sus în jos.
Componentele unei maşini de frezat
O maşină de frezat lemn este compusă din corpul propriu-zis, cu rolul de a asigura stabilitatea şi rezistenţa, masa de lucru, ghidajele şi dispozitivele de fixare, motorul care generează energia necesară rotirii axei, sistemul de reglare a adâncimii şi înălţimii tăieturii şi, partea cea mai importantă, freza, componenta care realizează procesul de tăiere şi profilare a lemnului. Frezei, componenta principală a unei maşini de frezat lemn, îi revine astfel rolul principal de a acţiona asupra lemnului şi de a-i aduce modificările necesare, prin efectuarea diferitelor tipuri de tăieri, precum canelurile, sculpturile sau profilările.
Tipuri de freze profesionale pentru lemn
În funcţie de formă şi funcţionalitate există multe tipuri de freze lemn profesionale, tocmai pentru a veni în întâmpinarea oricăror nevoi în materie de prelucrare a lemnului. Maşina de frezat lemn poate fi prevăzută cu freze cilindrice, destinate tăierii drepte a lemnului, conice, folosite pentru tăierea în unghi, frontale, prevăzute cu un profil plat care taie frontal, freze dinţate, necesare pentru tăierea rapidă, freze pentru caneluri, pentru răzuiri sau pentru sculpturi. De asemenea, frezele pentru lemn au diferite grosimi.
Cum se aleg frezele pentru lemn
Alegerea frezelor necesare prelucrării lemnului de pe Powerx.ro, se va face ţinându-se cont de câteva coordonate esenţiale. Astfel, freza se alege în funcţie de esenţa lemnului care urmează a fi prelucrat, de tipul de tăiere care se doreşte, dar şi de precizia vizată, existând freze cu diferite grade de acurateţe. Pe lângă alegerea frezelor potrivite tipului de prelucrare, orice etapă de lucru cu lemnul impune pregătirea maşinii de frezare, astfel încât să se regleze în funcţie de rezultatul dorit. Se va stabili înălţimea frezei şi adâncimea tăieturii, aceştia fiind parametri care se vor regla raportat la esenţa lemnului şi la operaţia care urmează a fi efectuată. De asemenea, se stabilişte unghiul de tăiere, în funcţie de material, tipul de tăiere, dar şi de freza utilizată. Viteza de tăiere este un alt parametru important în lucrul cu lemnul, astfel că este necesară stabilirea vitezei, ţinându-se cont de esenţa lemnului, de tipul de freză şi numărul de dinţi tăietori, de adâncime şi lăţime, dar şi de finisarea dorită. Înainte de începerea oricărei operaţii de frezare a lemnului, se vor verifica starea frezei şi a componentelor, fixarea corectă a materialului, poziţionarea corectă a ghidajelor, precum şi funcţionarea sistemelor de reglare şi a motorului. După fiecare utilizare, maşina de frezat necesită curăţare şi dezasamblare.