Originea istorica a bradului de Craciun –[brazi artificiali de lux]

Crestinismul a adoptat si a transformat obiceiurile pagane legate de inchinarea la brazii sacri. Ieremia, profetul secolului al VII-lea i.Hr., spune ca “obiceiurile popoarelor sunt vanitate” pentru ca un lemn “cu argint si aur il impodobesc; cu cuie si ciocan o afirma ca sa nu se miste”. Ieremia se refera la vanitatea inchinarii la “obiecte fara valoare” tipice paganilor, in loc sa-L venereze pe Domnul, “adevaratul Dumnezeu”.  De atunci, bradul de Craciun a cunoscut numeroase modificari. Spre exemplu, in prezent, cel mai frecvent intalnit este un brad de Craciun artificial, care il inlocuieste pe cel natural, datorita avantajelor oferite. Se gasesc online acum foarte multi brazi artificiali de lux extrem de frumosi.

Bradul de Craciun nu exista ca atare, dar aceste versete dezvaluie un obicei stramosesc: taierea unui brad pentru a-l impodobi sau, asa cum au facut babilonienii, sa lase daruri sub el.

Tertulian, un crestin care a trait intre secolele II si III d.Hr., critica cultele romane pagane, imitate de unii dintre co-religiosii sai, de a agata lauri pe usile caselor si de a aprinde corpuri de iluminat in timpul sarbatorilor de iarna. Romanii au impodobit strazile in timpul Saturnales, dar cea mai mare partea celtilor au fost cei care au decorat stejarii cu fructe si lumanari in timpul solstitiilor de iarna. A fost o modalitate de a reanima bradul si de a asigura intoarcerea soarelui si a vegetatiei. Din timpuri imemoriale, bradul a fost un simbol al fertilitatii si regenerarii.

Tallinn si Riga contesta primul brad de Craciun

Crestinismul a adoptat si a transformat aceste obiceiuri pagane in fata imposibilitatii de a le eradica. Legenda spune ca in secolul al VIII-lea a existat un stejar consacrat lui Thor in regiunea Hesse, in centrul Germaniei. In fiecare an, in timpul solstitiului de iarna, i s-a oferit un sacrificiu.

Bonifaciu misionar a taiat bradul in fata privirii uimite a localnicilor si, dupa ce a citit Evanghelia, le-a oferit un brad, un brad al pacii care “reprezinta viata vesnica pentru ca frunzele sale sunt intotdeauna verzi” si pentru ca coroana sa “arata spre cer”.

De atunci, brazii au inceput sa fie taiati in timpul Craciunului si, dintr-un motiv ciudat, au fost atarnati de tavane. Se spune ca teologul Martin Luther a pus niste lumanari pe crengile unui brad de Craciun pentru ca au stralucit ca cele din noaptea de iarna. Doua orase baltice contesta meritul de a fi ridicat intr-o piata publica: Tallinn (Estonia) in 1441 si Riga (Letonia) in 1510. Comerciantii locali au amenajat un brad in piata din Riga, l-au decorat cu trandafiri artificiali, au dansat in jurul lui si, in cele din urma, i-au dat foc. Astazi sunt iluminati cu luminite si globuri.

Pentru a alege un brad de Craciun de vis, intra pe BraziCraciun.net

Semnificatia bradului de Craciun este ca reprezinta Paradisul, de unde Adam si Eva au mancat roadele, dand nastere pacatului originar. In plus, serveste si pentru a ne aminti ca Isus a venit pe Pamant pentru a obtine reconcilierea.

Forma sa triunghiulara este o reprezentare a Sfintei Treimi, iar culorile ei simbolizeaza diferitele rugaciuni de advent. Reconciliere -albastru, multumire – argintiu, laude – auriu si abundenta- verde. Nu exista Craciun, fara a avea un brad impodobit in casa fiecarui crestin din lumea intreaga, desi sa recunoastem, exista si popare care nu sarbatoresc Craciunul.