Tot ce trebuie sa stii despre apele minerale din Romania

Geneza si aparitia apelor minerale sub forma de izvoare sunt legate de existenta deficientelor de adancime, de lantul muntos vulcanic, precum si de zacamintele de petrol, metan, carbune si sare. Daca vrei sa te bucuri de proprietatile acestor ape, pe acest site vei obtine toate informatiile de care ai nevoie si idei de cazare, astfel incat sa selectezi locul potrivit pentru tine.

Ape minerale romanesti

In Romania au fost identificate peste 2000 de izvoare termale, formand aproximativ o treime din apele minerale europene. Din punct de vedere al compozitiei chimice, se identifica mai multe tipuri de ape minerale:

  1. A) Apa carbonata care apare in manifestari postvulcanice in care dioxidul de carbon este o componenta permanenta a eruptiei vulcanice si care apare si in faza postvulcanica, in drum spre suprafata, se intalneste cu apele subterane in care se dizolva. In Transilvania, aceste izvoare carbogazoase se numesc borvizuri sau borcuturi. Dioxidul de carbon dizolvat acidifica apa si ii creste puterea de solubilizare, dizolvand mineralele alcaline (Ca, Mg, Na, Li, K) sub forma de bicarbonati. Izvoarele carbogazoase infatiseaza:

– Carbonatul de calciu (CaCO3), sub forma unor tufe de calcar, care prin recapturare devin travertin;

– Carbonat de fier (FeCO3) care precipita sub forma de limonit (cum se gaseste in Vlahita – Harghita).

  1. B) Clorosodiul datorat trecerii sarii
  2. C) Sulfurice – sulfate datorate trecerii prin formatiuni de gips din Miocen si flis, roci metamorfice sau carbune.
  3. D) Apele carbogazoase simple se gasesc in zonele Carpatilor Orientali (Viseu de Sus, Capalnita, Peteu, Zabala) si in culoarul Muresului.
  4. E) Apele bicarbonatate se gasesc in zona Carpatilor Orientali (Depresiunea Oasului, Depresiunea Maramuresului, Borsec, Toplita, Bicazu Ardelean, Bodoc, Biborteni, Arcus, Zizin)
  5. F) Apele bicarbonatate simple se gasesc in Craiova, Urzicuta, Arad si Letcnai.
  6. G) Apele feroase carbogazoase apar in zona Carpatilor Orientali (Certeze, Baia Mare, Romuli, Borsa, Ilva, Dorna Candreni, Iacobeni, Vatra Dornei, Poiana Negrii, Corund, Miercurea Ciuc, Crisana (Buzias Acas) si Muresului (Paulis) si Lipova)
  7. H) Apele sulfuroase apar in depozite paleogenice si negeologice care contin substante bituminoase. Sunt situate in Subcarpatii Moldovei (Brosteni si Pipirig), in Subcarpatii Getici la Calimanesti, Olanesti si Govora, in Depresiunea Maramuresului (Breb, Botiza, Ieud, Dragomiresti, Saliste), in Depresiunea Lapus, Dealurile Crasnei, Podisul Somesanului. si Baita), Valea Cernei (Baile Herculane), iar in Dobrogea in Harsova, Topalu si Mangalia
  8. I) Apele clorurate cu sodiu sunt foarte mineralizate si se gasesc in depozitele Salifa din Moldova Subcarpatica (Brosteni, Vanatori Neamt, Petricani, Piatra Neamt, Slanic Moldova, Targu Ocna si Oituz), Subcarpatii Bordurului (Slanic, Baicoi, Brebu si Telega) Getici (Campulung si Ocnele Mari), Depresiunea Colinar a Transilvaniei (Criseni, Ocna dejului, Someseni, Cojocna, Turda, Sovata, Praid, Ocna Sibiu, Sacel, Miercurea Sibiului) Romana (Balta Alba, Ianca si Batogu) si Dobrogea (Murighiol, Agigea, Techirhiol si Costinesti)
  9. J) Apele iodurate se intalnesc in sarii si formatiuni sarmate din Subcarpati (Berca, Sarata Monteoru, Gornesti), in Depresiunea Colinara a Transilvaniei (Bazna si Sangeorgiu de Mures)
  10. K) Apele oligominerale au o cantitate redusa de saruri minerale precum Banat, Crisana, Valea Muresului, Valea Trotusului si Valea Siretului.
  11. L) Apele termale aferente liniilor de rupere se gasesc la Felix Baile si Baile 1 Mai (Hiperterme) in Salonta, Tinca Rabagani, Moneasa, Geaoagiu Bai, Calan, care au caracter oligomineral asa cum se intampla la Baile Tusnad, Toplita, Olanesti, Mangalia.